Blog
Jak prawidłowo czyścić okap kuchenny?
Meble i sprzęt kuchenny brudzą się niezwykle szybko, a z drugiej strony wymagają szczególnej dbałości o zachowanie czystości z uwagi na kontakt z żywnością. Właśnie dlatego należy poddawać je regularnemu i dokładnemu czyszczeniu, a przy tym dużo uwagi poświęcić okapowi kuchennemu. Dlaczego? Przez wzgląd na charakter pracy, urządzenie to jest szczególnie narażone na zabrudzenia powstające podczas gotowania, np. krople tłuszczu, przypalenia, para wodna, itp. Prawidłowo czyszcząc okap kuchenny można być pewnym, że będzie służył przez długie lata. Tylko jak to zrobić?
Jaki filtr do okapu wybrać i kiedy go wymienić?
Dbałość o sprzęt kuchenny sprawia, że służy dłużej i efektywniej. Regularne czyszczenie okapu zapewnia mu sprawność i niezawodność przez wiele lat. Jednak za prawidłowe funkcjonowanie tego urządzenia odpowiedzialny jest także sprawny filtr. Oznacza to, że nie powinien być nadmiernie wyeksploatowany ani zanieczyszczony. Ponadto musi być dopasowany do urządzenia. Zacznijmy jednak od początku…
Jakie zadanie spełnia okap?
Jednym z podstawowych elementów wyposażenia kuchni domowych, jak i restauracyjnych stał się okap. Obecnie trudno już sobie wyobrazić zabudowę kuchenną bez jego obecności. Jego praca wpływa znacząco na komfort podczas codziennych czynności, wykonywanych przy gotowaniu posiłków. Jednak czy na pewno wiecie jakie zadanie spełnia okap? W tym artykule przedstawiamy do czego służy, przede wszystkim ten rodzaj sprzętu kuchennego. Ponadto podpowiadamy jakie jeszcze posiada funkcje ten sprzęt, o których być może Państwo nie wiedzieli lub nie zdawali sobie sprawy z ich wagi.
Wydajność i głośność okapów kuchennych
Do najważniejszych parametrów, na które należy zwrócić uwagę przy zakupie okapu kuchennego, należą jego wydajność oraz głośność. Hałasujące urządzenie będzie prawdziwą zmorą, podobnie jak sprzęt, który nie będzie w stanie w odpowiednim czasie oczyścić powietrza w pomieszczeniu. Bez zwrócenia uwagi na te parametry można zakupić sprzęt powodujący raczej irytację niż pomagający w codziennych czynnościach. Dlatego zdradzamy informacje, które mogą się Państwu przydać przy podejmowaniu decyzji.
Wyciąg czy pochłaniacz?
Planując wyposażenie kuchni wiele osób zastanawia się, jaki okap będzie najlepiej odpowiadał ich oczekiwaniom. Należy mieć przy tym na uwadze, że w dużej mierze dobór urządzenia uzależniony zostanie od rodzaju zabudowy kuchennej. Dlatego nim zaczną Państwo rozważać wady i zalety konkretnego modelu lub zastanawiać się nad poszczególnymi parametrami, to konieczne będzie podjęcie pierwszego, najważniejszego wyboru: wyciąg czy pochłaniacz?
Jak prawidłowo dbać o okap gastronomiczny?
Okap jest niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni, zarówno domowej, jak i profesjonalnej. Urządzenie zapewnia odpowiednią wentylację powietrza w pomieszczeniu. Co ważne, poza parą wodną, pochłania także nadmiar ciepła, jak również zapachy i tłuszcz, stąd bardzo ważne by działał bez zakłóceń. Wyjaśniamy jak zadbać o okap gastronomiczny i wydłużyć jego żywotność.
Jakie zabudowy do food truckow?
Mobilna gastronomia, restauracja na kółkach, furgonetka z jedzeniem – food trucki można nazywać różnie. Pewne jest to, że ich popularność w naszym kraju rośnie, stąd coraz więcej osób decyduje się na inwestycję w ten rodzaj działalności. Wyjaśniamy co składa się na wyposażenie tego specyficznego samochodu i jak powinna wyglądać jego zabudowa.
Rodzaje okapow gastronomicznych
Okap to niezbędny element każdej profesjonalnej kuchni. Bez niego instalacja wentylacyjna w kuchni restauracji, baru, czy stołówki nie będzie prawidłowo funkcjonować. Co ważne, urządzenie służy nie tylko do pochłaniania pary wodnej, ale pozwala usunąć nadmiar ciepła, zapachy a nawet tłuszcz. Dobrze dobrany model poprawi bezpieczeństwo i higienę, pozytywnie wpłynie też na sam komfort pracy w kuchni. Producenci okapów gastronomicznych oferują rozwiązania odpowiadające różnym potrzebom. Sprawdzamy w jakich wariantach występują.
Co to jest basen gastronomiczny?
W każdej profesjonalnej kuchni musi znajdować się zmywalnia. Przestrzeń musi spełniać wymogi higieny, a jednocześnie zapewniać personelowi ergonomiczne warunki do pracy. Dzisiaj przyjrzymy się basenowi gastronomicznemu – jednemu z najbardziej istotnych elementów wyposażenia profesjonalnych zmywalni. Zapraszamy do lektury!
Podstawowe wyposażenie gastronomiczne
Bez odpowiednio wyposażenia, żadna profesjonalna kuchnia nie będzie działała prawidłowo. Sprzęty muszą zostać dobrane do specyfiki działalności danego lokalu. Siłą rzeczy, urządzenie niezbędne w pizzerii nie zawsze będą przydatne w lodziarni. Mimo to można określić pewną podstawę wyposażenia gastronomicznego. Sprawdźmy jakich elementów nie może zabraknąć w kuchni.