Co to jest basen gastronomiczny?

W każdej profesjonalnej kuchni musi znajdować się zmywalnia. Przestrzeń musi spełniać wymogi higieny, a jednocześnie zapewniać personelowi ergonomiczne warunki do pracy. Dzisiaj przyjrzymy się basenowi gastronomicznemu – jednemu z najbardziej istotnych elementów wyposażenia profesjonalnych zmywalni. Zapraszamy do lektury!

 

Co trzeba wiedzieć o basenie gastronomicznym?

To specyficzny rodzaj mebla gastronomicznego, nieodłączny element profesjonalnego wyposażenia kuchni w restauracji, barze czy pizzerii. Zbiornik ten jest nazywany zlewem głębokim, gdyż myje się w nim wszystkie naczynia i urządzenia o większych gabarytach. W basenie czyszczone są m.in. duże garnki, pojemniki transportowe, kosze, akcesoria. Słowem: wszystkie elementy wyposażenie na co dzień wykorzystywane w profesjonalnych kuchniach, które nie mieszą się w zwykłych zlewach.

Konstrukcja basenu gastronomicznego

Opisywany zbiornik ma zwykle 30 cm lub 40 cm głębokości i jest wykonywany ze stali nierdzewnej, zwykle gatunku 403 lub 404. Materiał ten cechuje się wysoką trwałością: odpornością na uszkodzenia i zarysowania. Biorąc pod uwagę ciężar naczyń i urządzeń, które znajdą się w basenie, zbiornik musi mieć solidną konstrukcję, dlatego jest wykonany z bardzo dobrej jakości stali, która wytrzyma duże obciążenia. Odpowiednio zabezpieczona stal nie jest podatna na rdzewienie, co ma ogromne znaczenie w przypadku wilgotnego środowiska, jakim jest zmywalnia. Zbiornik musi dobrze znosić wysokie temperatury, nie może być podatny na działanie detergentów wykorzystywanych w kuchni.
Inną ważną cechą basenu gastronomicznego jest gładka powierzchnia, bez porowatej struktury. Łatwo ją utrzymać w czystości, a poza tym - taka powierzchnia nie wchłania zapachów, utrudnia też gromadzenie się brudu, zapobiegając w ten sposób rozwojowi szkodliwej flory bakteryjnej. Utrzymanie odpowiedniej higieny jest niezwykle ważne, gdyż zaniedbania mogą skutkować rozwojem grzybów, czy pojawieniem się pleśni.
Producenci basenów gastronomicznych oferują rozwiązania dopasowane do konkretnych potrzeb odbiorców. Zbiorniki różnią się wymiarami i kształtami, można w nich wyciąć otwory na baterię gastronomiczną lub młynek koloidalny.