Z jakich materiałów powinny być wykonane meble gastronomiczne?
Wybór odpowiednich mebli gastronomicznych jest niezwykle istotny. Chodzi tu bowiem o komfort codziennej pracy, bezpieczeństwo przygotowywania żywności, a także względy estetyczne. Na rynku dostępnych jest jednak co najmniej kilka ich rodzajów. Z tego względu właściciele lokali nie zawsze wiedzą, który z nich okaże się strzałem w dziesiątkę. Czy wiesz, na jaki materiał wykonania mebli gastronomicznych najlepiej się zdecydować?
Materiał wykonania mebli gastronomicznych, czyli praktyczność i bezpieczeństwo
Nie jest tajemnicą, że współcześnie największą popularnością cieszą się meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej. Wynika to z faktu, że jest to materiał cechujący się bardzo dużą wytrzymałością. Wyróżnia go wysoka odporność na działanie rozmaitych czynników zewnętrznych, w tym na ciepło i zimno, silne uderzenia, odkształcanie czy promieniowanie UV. To szczególnie ważne we wszelkich lokalach gastronomicznych, w których dochodzi do wzmożonej eksploatacji wszelkich mebli.
Warto dodatkowo podkreślić, że stal nie wchodzi w reakcję z żywnością. Dzięki temu przygotowywanie dań na tego rodzaju meblach okaże się w pełni bezpieczne. Co więcej, materiał ten jest niezwykle łatwy w czyszczeniu, co doceni każdy pracownik obiektu gastronomicznego. Wystarczy miękka ścierka i standardowy środek czyszczący, aby szybko usunąć nawet bardzo silne zabrudzenia.
Nie należy zapominać o jeszcze jednej, bardzo ważnej kwestii. Stal nierdzewna dobrze wkomponuje się we wszelkie style aranżacyjne, ponieważ jest bardzo uniwersalna. Jej ponadczasowość sprawi, że mebel nawet z biegiem lat będzie prezentować się atrakcyjnie. Okaże się to szczególnie ważne w przypadku potencjalnego remontu lokalu.
Podpowiadamy, że warto zdecydować się na meble gastronomiczne na wymiar. Wówczas można samodzielnie dopasować ich kształt i wygląd do specyfiki danego pomieszczenia oraz własnych potrzeb czy preferencji. Dotyczy to w szczególności niewielkich pomieszczeń, w których kluczową rolę odgrywa oszczędność miejsca.